Wat is hypnotherapie?

Wat is hypnose nou eigenlijk?

Er zijn behoorlijk wat misverstanden over hypnose. Met hypnose wordt ook wel trance bedoeld waarbij je begeleidt wordt door een therapeut. Trance is een hele natuurlijke staat waarin je eigenlijk dagelijks wel even bent. Denk maar even in het opgaan in het verhaal als je een boek leest, of heb je wel eens dat je jezelf erop betrapt dat je aan het dagdromen bent? Dat je dan even alles om je heen lijkt te vergeten? Of als je in de auto rijdt op de snelweg en dat je je dan ineens afvraagt of je nu al voorbij dat ene stuk snelweg bent gekomen? Dat je voor je gevoel een stuk mist? Dat zijn allemaal voorbeelden van natuurlijke trance. Iets heel normaals dus, je kent het vast. Trance is een staat van geconcentreerde aandacht die intern gericht is terwijl je toch ook met een deel van jou in het hier en nu bent. Alles wat om je heen gebeurt wordt even wat minder belangrijk. Het is een hele scherpe focus op wat er intern bij jou gebeurt, vaak ingezet vanuit (diepe) ontspanning.

Raak ik de controle kwijt in hypnose?

Nee. Ik begeleid je om je goed te ontspannen en jij moet dat ook toelaten. Als je niet in hypnose wilt, gebeurt dat ook niet. Je bent niet ‘weg’. Je kunt nog steeds meekijken en meedenken. Je zegt alleen dingen die jij wilt zeggen. Je kunt soms wel verrast zijn, over wat er bij je opkomt. Wanneer je in hypnose bent, voelt het een beetje alsof je aan het staren bent. Je zit even in een andere sfeer, maar je bent er nog wel gewoon. Je wordt in een soort diepe ontspanning gebracht, waarbij je bewustzijn wat naar de achtergrond gaat. Maar er is altijd een waakzaam deel van jou dat ‘meekijkt’. Je zult rustiger zijn in je hoofd, maar je denkt nog wel.

Krijg ik mee wat er in hypnose gebeurt?

Je krijgt alles mee wat er gebeurt. Je bewustzijn gaat wat naar de achtergrond, maar is nog wel gewoon aanwezig. Het meekrijgen van wat er gebeurt is een onderdeel van het totale veranderingsproces.

Wat moet ik me voorstellen bij hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance als therapeutisch middel om tot een gewenste verandering te komen. Dit kan om gedrag gaan, maar ook om gevoelens of gedachten, waar je graag verandering in zou willen bij jezelf.

Kan ik wel onder hypnose?

Ja, de meeste mensen kunnen gewoon onder hypnose. Als is de ene persoon makkelijker hypnotiseerbaar dan de andere. De enige voorwaarde is dat je zelf bereid bent om in trance te gaan. Ik maak in mijn praktijk wel eens mee dat iemand moeilijker hypnotiseerbaar is. Het enige wat dat vraagt is wat meer tijd of wat meer creativiteit van mijn kant. Het lukt altijd om tot een trancediepte te komen waarop we kunnen werken.

Wanneer wordt hypnotherapie afgeraden?

Weinig motivatie om ergens aan te werken. Hypnotherapie is helaas geen wondermiddel. Jouw inzet is even belangrijk als die van mij en het toepassen van de inzichten in het dagelijks leven zijn een voorwaarde voor de positieve veranderingen.

Wat wordt bedoeld met het onderbewuste?

In de hypnotherapie werk ik met je onderbewuste. Je moet je voorstellen dat je bewuste brein eigenlijk maar een heel beperkt stukje van jouw brein is. Ons bewuste omvat alles wat we weten of zoals het woord al zegt, waar we ons bewust van zijn. Maar een heel groot deel van wat we weten, weten we onbewust. En ons gedrag, dat wat we zeggen, dat wat we doen, hoe we het doen en hoe we dingen zeggen, wordt voor het grootste gedeelte bepaald door onbewuste processen. Dit wordt aangestuurd door het onbewuste gedeelte van ons brein. Een metafoor die hier heel goed op aansluit is die van de ijsberg. Het stuk van de ijsberg wat boven water uitsteekt, lijkt heel groot. Eigenlijk is dat alles wat je ziet. Dit stukje van de ijsberg staat daarmee voor het bewuste deel van ons brein. Maar je weet dat het grootste deel van de ijsberg eigenlijk onder water zit. Dat zie je niet. Dat stuk is misschien wel tien keer zo groot als het stuk boven water. En het deel van de ijsberg wat onder water zit, dat is vergelijkbaar met ons onbewuste. In ons onbewuste zit heel veel informatie opgeslagen waar we met ons bewuste brein gewoon niet bij kunnen komen. Hypnotherapie kan deze informatie beschikbaar maken in een vorm die voor jou dingen helder maakt.

Kan het ook zijn dat ik niet uit hypnose kom?

Nee, ik kan je geruststellen, dat kan niet. Je komt altijd uit trance. Het kan zijn dat je je direct na een hypnose ervaring nog even wat zwaar voelt, alsof je er met een been nog in zit, dat je wat loom bent. Als dat zo is, dan nemen we gewoon nog wat meer tijd om je weer helemaal afgestemd te krijgen op het hier en nu, door bijvoorbeeld even met de voeten op de vloer te stampen of een gesprekje aan te knopen.

Hoe voelt het om onder hypnose te zijn?

Het voelt over het algemeen eigenlijk heel erg ontspannen. Je zit of je ligt in een gemakkelijke houding. Eigenlijk een beetje of je aan het dagdromen bent. Je hebt je focus op dat wat er bij jou van binnen gebeurt. Soms krijg je beelden, soms komt er vooral gevoelsinformatie, soms weet je dingen en lijkt het of je dingen hoort in jezelf. De meeste mensen ervaren hypnose en trance als een prettige manier om aan hun klachten te werken, omdat het in de basis vanuit ontspanning gaat. Incidenteel komt het voor dat je moe wordt. Vaak is dat een teken dat er intern veel proceswerk is verricht.

Plan een vrijblijvend telefonische afspraak in

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.